W tym materiale dowiesz się:

  • jakie są podstawowe zasady żywienia dzieci po 1. roku życia;
  • jak dostosować żywienie dziecka w domu do posiłków spożywanych w żłobku;
  • jakie są najczęstsze błędy w żywieniu dzieci uczęszczających do żłobka i jak ich unikać

    dr hab. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Pracownia Dietetyki Pediatrycznej, UJ Collegium Medicum, Międzykliniczny Ośrodek Leczenia Otyłości Dziecięcej USDK w Krakowie

    Podstawową zasadą w żywieniu dzieci po 1. roku życia jest regularność spożywania posiłków. Według aktualnych wytycznych zaleca się 4-5 posiłków do spożycia w ciągu dnia: 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 mniejsze (drugie śniadanie i/lub podwieczorek). Przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić około 3 godzin. Kluczowe jest, aby żywienie dzieci w żłobku i w domu było zrównoważone i zgodne z zasadami zdrowego odżywiania, zapewniając odpowiednią ilość warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Integracja tych dwóch środowisk żywieniowych pomoże w utrzymaniu spójnej diety, co jest istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka.

    Zasady zdrowego odżywiania w praktyce – ile posiłków powinno jeść dziecko w żłobku i w domu?

    Niemowlak siedzący w foteliku i samodzielnie jedzący posiłek z dziecięcego talerzyka.

    Liczba posiłków spożywanych w ciągu dnia może się okresowo zmieniać, zwłaszcza dotyczy to takich posiłków, jak drugie śniadania czy podwieczorki. Niektóre dzieci chętniej jedzą mniejsze posiłki, ale częściej. Karmienie kilkanaście razy w ciągu doby jest jednak niewłaściwą praktyką. W żłobku dzieci spożywają najczęściej 3–4 posiłki, które powinny realizować 70–75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Zatem dziecko uczęszczające do placówki w domu powinno spożywać pozostałe 1-2 posiłki.

    Dublowanie posiłków jest jedną z przyczyn rozwoju otyłości wśród dzieci, dlatego ważne jest, aby zarówno w żłobku, jak i w domu przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i unikać przekarmiania. Regularność i odpowiednia liczba posiłków pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i zapobiegają otyłości u dzieci. Warto, aby posiłki spożywane w domu współgrały z tymi podawanymi w żłobku i aby uwzględniały zdrowe przekąski dla dzieci, takie jak owoce i warzywa. W ten sposób maluchy będą miały zapewnioną zrównoważoną dietę, bogatą w niezbędne składniki odżywcze, co jest kluczowe dla ich zdrowia i prawidłowego rozwoju.

    >>Poznaj także inne zasady żywienia małych dzieci.

    Zadbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu dziecka – zapotrzebowanie na płyny u dzieci

    Jeśli chodzi o zalecane źródło płynów u dzieci, to jest nim woda, która ponadto dostarcza młodemu organizmowi odpowiednią dawkę składników mineralnych (sód, potas czy wapń etc.). Dzieciom w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym zaleca się spożywanie wód niskozmineralizowanych np. wody źródlanej. W przypadku dzieci starszych/młodzieży można podawać wodę mineralną o większej zawartości składników mineralnych – najlepiej specjalnie oznaczoną wodę mineralną dla dzieci.

    Pamiętaj, że Twoje dziecko w żłobku powinno mieć stały i nieograniczony dostęp do świeżej wody pitnej! Sprawdź, jak ten obowiązek jest realizowany w placówce, do której uczęszcza maluch.

    >>Dowiedz się więcej. Sprawdź, co i w jakich ilościach powinno pić Twoje dziecko.

    Przykładowa dieta dla dziecka – dzienny jadłospis dla dziecka uczęszczającego do żłobka

    Grupa trzylatków jedząca w stołówce owoce z plastikowych miseczek.

    Chcesz, aby dieta zaspokajała wszystkie potrzeby żywieniowe dziecka? Oto przykładowe menu i rozkład posiłków dla malucha:

    W żłobku:

    I Śniadanie 8:00

    • Płatki owsiane na mleku 150ml
    • Kanapeczka z pastą z jaja i awokado
    • Chleb graham 20g cienko posmarowany masłem 20g z pastą z awokado i jajek ze szczypiorkiem 15g
    • herbatka owocowa bez cukru 150ml

    II Śniadanie 11:00

    • Koktajl malinowy na jogurcie naturalnym 100ml

    OBIAD: 14:00

    • Zupa – krem z cukinii z grzankami 180ml
    • II danie – pulpety z piersi 20g, kasza jęczmienna 20g, mizeria 100g

    Podwieczorek 16:00

    • Ciasto biszkoptowe z borówką amerykańska 50g , Kakao 180 ml mleko

    W domu:

    Kolacja: 19:00

    • Kanapeczka twarożkiem
    • Chlebek mieszany pszenno-żytni cienko posmarowany masłem, lub graham pszenny 20g, Twaróg półtłusty 1 łyżka, rzodkiewki  3 sztuki, ogórek 80g
    • herbatka owocowa bez cukru 150ml

    Pamiętaj, że dzieci uczęszczające do żłobka i przedszkola nadal potrzebują specjalnego żywienia dostosowanego do ich wieku i potrzeb rozwojowych. Możesz przygotowywać dla nich posiłki samodzielnie. Możesz również skorzystać z gotowych dań w słoiczkach, by mieć pewność, że Twoje dziecko otrzymuje wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich proporcjach.

    >>Poznaj ofertę produktów dla dzieci powyżej 1. roku życia marki HiPP – producenta odpowiednio zbilansowanej i dostosowanej do wieku żywności dla niemowląt i małych dzieci.