
Czytanie etykiet powinno być nawykiem! Dlaczego? Bo receptury produktów są różne, a chcąc dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych, należy sprawdzać ich skład. Informacje umieszczone na opakowaniach produktów stanowią podstawowe źródło wiedzy na temat żywności dla konsumentów, a w przypadku produktów dla niemowląt i małych dzieci są cenną wskazówką dla ich rodziców i opiekunów w planowaniu zdrowej codziennej diety. Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwą grupą konsumentów, tak więc przeznaczone dla nich produkty żywnościowe z oznaczeniem wieku na opakowaniu muszą spełniać szczegółowe kryteria, w większości bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności przeznaczonej dla ogółu populacji.
Dania dla dzieci – jakie informacje znajdują się na opakowaniach produktów?
Wybierając dania dla dzieci, rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na informacje zamieszczone na opakowaniach. Odpowiednie etykiety dostarczają kluczowych danych na temat składników, wartości odżywczych oraz wieku, od którego produkt może być stosowany. Dzięki temu, zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, można dokonać świadomego wyboru, zapewniając dzieciom zdrowe i bezpieczne posiłki. Warto także pamiętać o specjalnych wymaganiach żywieniowych dla niemowląt i małych dzieci, które są bardziej wrażliwe na niektóre składniki.
- Wykaz składników – informuje, z jakich składników produkt został wytworzony. Kolejność wymienionych składników wskazuje na ich zawartość w produkcie. Składniki produktu spożywczego podaje się w malejącej kolejności. To szczególnie ważne przy wyborze m.in. kaszek dla niemowląt oraz zdrowych przekąsek dla dzieci, gdzie składniki odżywcze muszą być odpowiednio zbilansowane.
- Składniki powodujące alergię – muszą być wyróżnione spośród innych składników produktu spożywczego, aby osobom chorym umożliwić ich identyfikację i dokonanie właściwego wyboru. Jest to kluczowe przy wyborze np. słoiczków dla dzieci oraz kaszek dla dzieci, gdzie unikanie alergenów jest priorytetem.
- Data minimalnej trwałości – informuje konsumenta, do jakiego czasu produkt zachowuje swoje właściwości pod warunkiem jego odpowiedniego przechowywania. Jest to szczególnie ważne przy produktach takich jak dania dla dzieci i słoiczki dla niemowląt, które muszą być świeże i bezpieczne do spożycia.
- Termin przydatności do spożycia – stosuje się do produktów szybko psujących się. Po jego upływie produkt nie nadaje się do spożycia i jest uznany za niebezpieczny. Nie może też być w sprzedaży. Dotyczy to m.in. deserków czy zdrowych przekąsek dla dzieci, które powinny być spożywane w odpowiednim czasie, aby zapewnić ich wartość odżywczą.
- Warunki przechowywania – informacja ważna z punktu widzenia bezpieczeństwa. Stosowanie się do tych wskazówek pozwoli na uzyskanie produktu gotowego do spożycia o odpowiednich walorach odżywczych i bezpiecznego dla dziecka. Jest to istotne w przypadku produktów, które muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, np. w niskiej temperaturze, aby zapobiec zepsuciu. Dotyczy to m.in. słoiczków dla niemowląt, które po otwarciu muszą być bezwzględnie przechowywane w lodówce.
- Wartość odżywcza – pozwala dokonać właściwych wyborów przy komponowaniu diety zgodnej z zasadami zdrowego odżywiania. Informacje o wartości odżywczej są kluczowe przy planowaniu zdrowej diety dla dzieci. Przydatne może być korzystanie z narzędzi takich jak kalkulator BMI dla dzieci, aby monitorować prawidłowy rozwój dziecka.
- Wiek dziecka, od którego produkt może być stosowany – dotyczy produktów specjalnego przeznaczenia dla dzieci i pozwala rodzicom/opiekunom wybrać odpowiednie dla ich wieku produkty spożywcze. W zależności od surowców użytych do produkcji i ich konsystencji, skierowane są one dla dzieci w różnym wieku. Jest to szczególnie ważne przy rozszerzaniu diety niemowląt, gdzie każdy etap musi być dostosowany do potrzeb rozwojowych dziecka.
>>Poznaj oznaczenia na etykietach produktów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci HiPP
Czy należy bać się dodatków oznaczonych symbolem E?

Dodatki do żywności oznaczone symbolem E zostały przebadane i mogą się znajdować w żywności, również w tej przeznaczonej dla dzieci, choć tutaj ich dozwolone ilości będą inne. Część dodatków do żywności E to naturalne substancje jak np. witaminy, naturalne barwniki i błonnik. Dodawanie do produktów niektórych dodatków czasami jest niezbędne z przyczyn technologicznych – ich zadaniem jest zapobieganie psuciu się produktów.
Nie trzeba się więc dodatków do żywności kryjących się pod symbolem E bać, ale należy wiedzieć, że znaczna część to substancje wytwarzane na drodze syntezy chemicznej, a niektóre z nich mają udowodniony szkodliwy wpływ na zdrowie dzieci. Na pewno należy unikać podawania małym dzieciom takich produktów, które w swoim składzie zawierają np.: benzoesan sodu (E211), fosforany (E 339, E452, E 450, E 451), czy sztuczne barwniki.
Szkodliwe dla dzieci dodatki do żywności to:
- E407a przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema
- E631 inozynian disodowy
- E635 5’rybonukleotyd disodowy
- SGF- Syrop glukozowo- fruktozowy
- SCI- syrop cukru inwertowanego
- E407 karagen- szkodliwy dla dzieci
- E104 żółcień chinolinowa.
Rozszerzanie diety niemowląt i zdrowe odżywianie

Rozszerzanie diety niemowląt to kluczowy etap w życiu dziecka, który wymaga uwagi i odpowiedniej wiedzy. Zaczynając od karmienia piersią, rodzice wprowadzają stopniowo zdrowe przekąski dla dzieci, kaszki dla niemowląt, słoiczki dla dzieci oraz wodę dla niemowląt. Istotne jest, aby wybierać produkty odpowiednie dla wieku dziecka i zgodne ze schematem rozszerzania diety.
Zasady zdrowego odżywiania dla dzieci
Aby zapewnić zdrowe odżywianie dziecka, warto korzystać z kalkulatorów BMI dla dzieci, które pomagają monitorować prawidłowy rozwój i wzrost dziecka. Siatki centylowe oraz tabele dotyczące ilości jedzenia dla niemowląt również są pomocne w ocenie, ile powinno jeść niemowlę. Właściwe odżywianie i nawodnienie organizmu są kluczowe dla zdrowia i dobrego samopoczucia maluszka. Zdrowe żywienie jest fundamentem prawidłowego rozwoju i zapobiegania problemom zdrowotnym, takim jak otyłość u dzieci.
Otyłość u dzieci a zdrowe żywienie
Otyłość u dzieci to narastający problem, który można kontrolować poprzez zdrową dietę i aktywność fizyczną. Regularne monitorowanie BMI dziecka za pomocą kalkulatora BMI dla dzieci oraz dbanie o zrównoważony jadłospis rocznego dziecka mogą zapobiegać problemom związanym z nadmierną wagą. Warto pamiętać, że zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat, dlatego tak ważne jest świadome podejście do odżywiania dziecka.
>>Dowiedz się więcej na temat zasad zdrowego odżywiania małych dzieci po 1. roku życia.
Podsumowanie
Zdrowe odżywianie dzieci to nie tylko kwestia doboru odpowiednich produktów, ale także umiejętność czytania etykiet i zrozumienia, co znajduje się w żywności. Dzięki temu rodzice mogą zapewnić swoim dzieciom zdrowy start w życie, dbając o ich prawidłowy rozwój i dobre samopoczucie.